Trudna droga do zawodu

Niemal połowa uczniów techników i szkół policealnych oblała test z zawodu. Lepiej jest w zawodówkach

Publikacja: 19.09.2009 04:16

Karol Okrasa, który prowadzi program kulinarny „Kuchnia z Okrasą” w TVP, do dziś pamięta, jak na egz

Karol Okrasa, który prowadzi program kulinarny „Kuchnia z Okrasą” w TVP, do dziś pamięta, jak na egzaminie musiał upiec kruche ciasto. Na zdjęciu w restauracji warszawskiego hotelu Bristol w 2005 r.

Foto: Fotorzepa, Adam Jagielak Ada Adam Jagielak

Karol Okrasa, znany kucharz, który ma swój program kulinarny w TVP, dokładnie pamięta końcowy egzamin zawodowy w warszawskim gastronomiku przy ul. Poznańskiej.

– W części praktycznej wylosowałem wykonanie ciasta kruchego i napoju na bazie wywaru z herbaty. Totalnie nietrafiony temat. Nie wiedziałem, jak go ugryźć – opowiada Okrasa. Egzamin zdawał jeszcze na starych zasadach i był oceniany przez własnych nauczycieli.

Od 2004 r. w zawodówkach (od 2006 w technikach i szkołach policealnych) przeprowadzany jest ogólnopolski – taki sam dla wszystkich – egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe. Składa się z części pisemnej i praktycznej. Oceniany jest przez zewnętrznych egzaminatorów. Centralna Komisja Egzaminacyjna opublikowała właśnie wyniki ostatniego egzaminu z czerwca 2009 r.

– Ten system ma dostarczyć prawdziwych fachowców pracodawcom – wyjaśnia Lesław Zabłocki, kierownik Wydziału Egzaminów Zawodowych CKE. – Określono wysokie progi zaliczenia. W etapie pisemnym trzeba zaliczyć połowę testu, w praktycznym uzyskać co najmniej 75 proc. punktów. To wyższe progi niż dla matury, którą trzeba zaliczyć na 30 proc.

W zawodówkach egzamin zdało 87 proc. uczniów. Gorzej przygotowani do zawodu okazali się uczniowie techników i szkół policealnych. Zdało 56,3 proc. W najpopularniejszym zawodzie kucharza w zawodówkach oblał co dziesiąty uczeń, w technikach co piąty.

– W technikach są tylko cztery tygodnie praktyk. Kiedy uczniowie mają się nauczyć zawodu? – pyta Mieczysław Pietrucha, dyrektor stołecznego Zespołu Szkół nr 34. Dodaje, że wielu uczniów w ogóle nie podchodzi do egzaminów, bo nie są obowiązkowe: – Nie dla wszystkich pracodawców certyfikat komisji egzaminacyjnej jest też wystarczającym dowodem znajomości zawodu.

– Egzaminy nie mierzą wiedzy praktycznej – ocenia Piotr Sarnecki z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan. – Zadanie na teście praktycznym dla techników jest wykonywane pisemnie. Uczeń zamiast zrobić jakiś przedmiot, opisuje etapy jego wykonania. W szkołach zawodowych znów często egzamin przeprowadzany jest na przestarzałych materiałach, np. mechanik reperuje fiata 126p.

– Egzaminy trzeba tak zmienić, by nie sprawdzały tego, czego uczy szkoła, ale to, co jest potrzebne do pracy w zawodzie – twierdzi prof. Ireneusz Białecki, socjolog edukacji z UW.

A często, zdając do szkoły, uczniowie nie mają pojęcia, co wybierają. – Widzą gotujących kucharzy w telewizji i wydaje im się, że to lekki i dobrze płatny zawód – mówi Pietrucha.

Okrasa przyznaje, że zdarza mu się tłumaczyć młodym, że jeśli ktoś idzie do szkoły gastronomicznej z myślą, iż będzie się tylko pokazywał w telewizji, to może się przeliczyć. – Praca kucharza nie jest lekka. Trzeba biegać po kuchni. Nosić ciężkie gary z wodą. Z temperatury, w której się smaży steki wołowe, wchodzić nagle do zamrażarki, gdzie jest minus 20. Wszystkiemu temu towarzyszy stres – wylicza.

[ramka][b]www[/b]

[i]Wyniki egzaminów w poszczególnych zawodach

[link=http://www.cke.edu.pl]www.cke.edu.pl[/link][/i][/ramka]

Karol Okrasa, znany kucharz, który ma swój program kulinarny w TVP, dokładnie pamięta końcowy egzamin zawodowy w warszawskim gastronomiku przy ul. Poznańskiej.

– W części praktycznej wylosowałem wykonanie ciasta kruchego i napoju na bazie wywaru z herbaty. Totalnie nietrafiony temat. Nie wiedziałem, jak go ugryźć – opowiada Okrasa. Egzamin zdawał jeszcze na starych zasadach i był oceniany przez własnych nauczycieli.

Pozostało 86% artykułu
Edukacja
MEN zmienia przepisy o frekwencji w szkole. Uczeń nie pojedzie na wakacje we wrześniu
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
Edukacja
Rusza nowy podcast "Rz" poświęcony edukacji
Edukacja
Marcin Smolik odwołany ze stanowiska szefa CKE
Edukacja
Ćwiek-Świdecka: czy wyniki Szkoły w Chmurze na pewno są takie złe?
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Matriał Promocyjny
Ojcowie na urlopie to korzyści dla ich dzieci, rodzin, ale i firm
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska