Aktualizacja: 23.05.2025 07:30 Publikacja: 24.12.2022 22:57
W Polsce marnujemy 4,8 mln ton żywności rocznie
Foto: Adobe Stock
- 4,8 mln ton żywności rocznie marnujemy w Polsce co roku – tak wynika z danych zebranych przez Banki Żywności w ramach Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności (PROM).
15 proc. produktów marnuje się na etapie produkcji rolniczej, tyle samo w przetwórstwie. Mniej niż 1 proc. marnuje się podczas transportu i magazynowania, w handlu to ok. 7 proc., a w gastronomii trochę ponad 1 proc. Najwięcej – aż 60 proc. żywności, czyli prawie 3 mln ton, to żywność wyrzucana w gospodarstwach domowych.
Czytelnictwo książek w Polsce w 2024 roku ustabilizowało się na poziomie nieco powyżej 40%. Chociaż jest to niez...
W badaniu umiejętności osób dorosłych PIAAC Polska odnotowała jeden z największych spadków w wynikach. Potrzeba...
W jaki sposób technologia wpłynie na społeczeństwa przyszłości i jak dostosować edukację do nowoczesnych realiów...
Chociaż w ubiegłym roku 48 proc. czytających Polaków wskazało zakup jako źródło czytanych książek, to dane GUS s...
Ten dzień to także hiszpańskie narodowe święto jej patrona – Św. Jerzego. Tradycją stało się, że mężczyźni obdar...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas