Marnowanie żywności przestaje być w Polsce problemem? „To wciąż ponura statystyka”

Niewiele zmieniła sytuacja ekonomiczna czy szalejąca inflacja. Nagłaśnianie problemu marnowania żywności i aplikacje takie, jak chociażby TooGoodToGo, też niespecjalnie pomogły. W Polsce wciąż marnujemy ogromne ilości jedzenia.

Publikacja: 24.12.2022 22:57

W Polsce marnujemy 4,8 mln ton żywności rocznie

W Polsce marnujemy 4,8 mln ton żywności rocznie

Foto: Adobe Stock

- 4,8 mln ton żywności rocznie marnujemy w Polsce co roku – tak wynika z danych zebranych przez Banki Żywności w ramach Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności (PROM).

15 proc. produktów marnuje się na etapie produkcji rolniczej, tyle samo w przetwórstwie. Mniej niż 1 proc. marnuje się podczas transportu i magazynowania, w handlu to ok. 7 proc., a w gastronomii trochę ponad 1 proc. Najwięcej – aż 60 proc. żywności, czyli prawie 3 mln ton, to żywność wyrzucana w gospodarstwach domowych.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Trendy
Nieznaczny spadek czytelnictwa w Polsce w 2024 r.
Trendy
Badanie umiejętności dorosłych. Jest źle
Trendy
Econverse 2024: Młoda Polska rozpala przyszłość biznesu i innowacji
Trendy
Więcej książek, mniejsza sprzedaż, wyższe ceny. Raport o rynku wydawniczym w 2023 roku
Trendy
Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Długa tradycja święta literatury