Sposób odżywiania wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, również mózgu. Prawidłowa dieta powinna być:
- zbilansowana, czyli taka, za pomocą której dostarczymy organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze (białka, tłuszcze, złożone węglowodany, witaminy oraz makro- i mikroskładniki) w odpowiednich proporcjach;
- różnorodna (dzięki temu wzrastają nasze szanse na dostarczenie wszystkich potrzebnych substancji odżywczych);
- złożona z nisko przetworzonych produktów (dieta bazująca na produktach wysoko przetworzonych to jeden z głównych błędów w odżywaniu; żywność wysoko przetworzona często zawiera składniki, które są źródłem "pustych kalorii", które nie mają wartości odżywczej; dodatkowo produkty nisko przetworzone gwarantują większą kontrolę nad tym, co dokładnie ląduje na naszych talerzach).
Jeśli nie wiemy, jak powinny wyglądać dobrze skomponowane posiłki, można skorzystać np. z bezpłatnych diet przygotowanych przez specjalistów na zlecenie NFZ. Na stronie https://diety.nfz.gov.pl/, po założeniu konta, można uzyskać dostęp do planów żywieniowych uwzględniających płeć, wiek, tryb życia oraz ewentualne dolegliwości zdrowotne. Jeśli ktoś nie chce trzymać się kurczowo jadłospisów, może je potraktować jako źródło wiedzy i inspiracji.
Czytaj więcej
Egzamin maturalny z matematyki na poziomie podstawowym jest obowiązkowy, co oznacza, że muszą do...
Składniki odżywcze wspomagające pracę mózgu
Zbilansowana, różnorodna i dopasowana do indywidualnych potrzeb dieta to podstawa. W okresie najbardziej intensywnych przygotowań do matury, jak i w trakcie samego maratonu egzaminacyjnego, można ją dodatkowo wzbogacić o składniki wpływające wyjątkowo korzystnie na pracę mózgu. Wśród nich są m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwas DHA – dokozaheksaenowy); witaminy i minerały, antyoksydanty.