Studia będą kształcić specjalistów dla rozwijającego się dynamicznie przemysłu browarniczego. Mają prowadzić zaawansowane badania naukowe, wdrożyć innowacyjne zastosowania do przemysłu piwowarskiego w Polsce i na świecie.
W innowacyjnym projekcie weźmie udział ośmiu doktorantów, którzy specjalistyczną wiedzę będą zdobywać na sześciu europejskich uniwersytetach. W skład konsorcjum, którego liderem jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, wchodzą: Uniwersytet Kopenhaski, Uniwersytet w Nottingham, belgijski Uniwersytet w Ghent, Katolicki Uniwersytet w Leuven oraz Techniczny Uniwersytet w Berlinie.
Studia potrwają 3 lata, w programie są staże, praktyki i podróże, miesięczne stypendium wynosi 2500 euro. Doktoranci będą zdobywać doświadczenie w różnych instytucjach oraz zakładach przemysłu spożywczego w Europie. Wśród nich jest VLB Berlin — Instytut Browarnictwa, angielska firma FlavorActiV Limited, duński koncern piwowarski Carlsberg Group i belgijska wytwórnia słodu Boortmalt. Po zakończeniu studiów młodzi naukowcy otrzymają łączony stopień doktora z zakresu nauk o żywności i inżynierii oraz wspólny dyplom wydany przez co najmniej dwie uczelnie.
—pap, Nauka w Polsce