Reklama
Rozwiń
Reklama

Wyższa szkoła gotowania

Tajniki wzornictwa, gastronomii, dietetyki czy kultury stołu będą poznawać studenci Food Design w VMI Culinary School, która dziś zainaugurowała swoją działalność w Warszawie.

Publikacja: 10.06.2013 18:59

- Takiej uczelni nie było dotąd nie tylko w Warszawie, ale także w Polsce – mówi Aleksandra Paulska, odpowiedzialna za PR uczelni.

Studenci Food Design zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje, które pozwolą im zdobyć pracę w restauracjach z najwyższej półki. - Będą posiadali zarówno przygotowanie w zakresie technik kulinarnych, jak i pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych o odpowiedniej jakości i przydatności technologicznej. Będą znali zarówno historię i oblicza kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, jak i kuchnie świata oraz historię i obyczajowość związaną z kulturą stołu – wylicza Monika Kucia, dyrektor do spraw rozwoju VMI Szkoły Kulinarnej. Dodaje, że założeniem uczelni jest przygotowanie absolwentów do prowadzenia zakładu gastronomicznego zarówno od strony zarządczej, technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej, jak i do kształcenia i doskonalenia personelu oraz edukacji kulinarnej.

– Nasi absolwenci zdobędą umiejętności w zakresie autoprezentacji i kształtowania swojego wizerunku oraz odpowiednie zaplecze intelektualne inspirujące do własnych, autorskich poszukiwań w zakresie sztuki kulinarnej – dodaje Aleksandra Paulska.

Podkreśla, że specjalność Food Design ma charakter interdyscyplinarny i jest powiązana z takimi kierunkami studiów jak historia, sztuka, geografia, technologia żywności i żywienie człowieka, zootechnika i towaroznawstwo, dziennikarstwo oraz zarządzanie. - Tu kształcić się będą przyszli szefowie kuchni, menedżerowie restauracji, dziennikarze kulinarni, fachowcy pracujący we wszystkich sektorach szeroko rozumianego przemysłu gastronomicznego, profesjonaliści umiejący łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i trendów oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku – podkreśla przedstawicielka uczelni.

Wśród wykładowców znalazły się takie sławy jak Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Karol Okrasa, Barbara i Piotr Adamczewscy, Bogdan Gałązka, Wojciech Bońkowski, Hanna Szymanderska, Monika Kucia, Adam Chrząstowski, Sebastian Krauzowicz, Daniel Pawełek, Artur Moroz, Jarosław Dumanowski, Jan Babczyszyn.

Reklama
Reklama

- Kandydaci na studentów powinni zainteresować się kierunkiem Food Design przede wszystkim ze względu na fakt, że będą mogli zdobyć praktyczne umiejętności bazując na kulinarnej wiedzy teoretycznej. Nie do przecenienia jest również możliwość uczenia się od najlepszych polskich kucharzy i szefów kuchni - uważa Kurt Scheller. A Karol Okrasa dodaje, że od kilkunastu lat rynek gastronomii przeżywa renesans. – Ale ciągle jest jednak mało stabilny i szuka dla siebie sformalizowanego kierunku. Dlatego dobrze wykształceni absolwenci, dobrze przygotowani  pod względem obowiązujących trendów, ale i tacy którzy będą te trendy wyznaczać, mają większe szanse na znalezienie godnej pracy – podkreśla Okrasa.

Zapisy do nowej uczelni już się rozpoczęły. Szkoła chce przyjąć 60 osób. Czesne ma wynosić 1,6 tys. zł. Wpisowe – 900.

- Takiej uczelni nie było dotąd nie tylko w Warszawie, ale także w Polsce – mówi Aleksandra Paulska, odpowiedzialna za PR uczelni.

Studenci Food Design zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje, które pozwolą im zdobyć pracę w restauracjach z najwyższej półki. - Będą posiadali zarówno przygotowanie w zakresie technik kulinarnych, jak i pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych o odpowiedniej jakości i przydatności technologicznej. Będą znali zarówno historię i oblicza kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, jak i kuchnie świata oraz historię i obyczajowość związaną z kulturą stołu – wylicza Monika Kucia, dyrektor do spraw rozwoju VMI Szkoły Kulinarnej. Dodaje, że założeniem uczelni jest przygotowanie absolwentów do prowadzenia zakładu gastronomicznego zarówno od strony zarządczej, technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej, jak i do kształcenia i doskonalenia personelu oraz edukacji kulinarnej.

Reklama
Edukacja
Historia tak, pierniki nie – sprawdziliśmy, które wycieczki wyeliminowały tzw. godziny basiowe
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Edukacja
Podcast „Szkoła na nowo”: Czy chłopcy mają w szkole trudniej?
Edukacja
Powrót prac domowych w szkołach jest praktycznie pewny. Decyzja już w październiku
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Edukacja
Czy obowiązkowe prace domowe wrócą do szkół? Barbara Nowacka określiła datę tej decyzji
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama